Velikonoční inspirace - nápadité recepty s vejci

Omeleta se sýrem a zeleninou

Ingredience:

  • 2 menší brambory
  • 6 vajec
  • 6 cherry rajčátek
  • ½ jarní cibulky
  • 20 g slaniny
  • 4 plátky sýra
  • hrst baby špenátu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
  2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
  3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
  4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
  5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
  6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

Farmářský salát se ztraceným vejcem

Ingredience na ztracené vejce:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce octa

Ingredience na salát:

  • 250 g menších brambor
  • ½ červené cibule
  • hrst polníčku
  • hrst čerstvého špenátu
  • 40 g slaniny
  • snítka kopru
  • sůl, pepř

Ingredience na zálivku:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • lžíce nasekaného kopru

Postup:

  1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
  2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
  3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
  4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
  5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
  6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
  7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
  8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
  9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
  10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
  11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
  12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

Domácí žloutkový pudink

Ingredience:

  • 600 ml 30% smetany
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce cukru
  • borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

Postup:

  1. 500 ml smetany nalijte do hrnce
  2. Promíchejte s cukrem.
  3. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
  4. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
  5. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
  6. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
  7. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
  8. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
  9. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
  10. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

Vaječná pomazánka

Ingredience:

  • 9 vajec
  • 250 g pomazánkového másla
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
  3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
  4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
  5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
  6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiek­vality.cz.