Bezlaktózové jogurty: které jsou nejlepší?

Laktózová intolerance znamená neschopnost nebo sníženou schopnost trávit mléčný cukr. Na vině je nedostatek enzymu zvaný laktáza, který dokáže laktózu rozštěpit na dva jednoduché cukry. Nesnášenlivost laktózy se projevuje např. nadýmáním, plynatostí, křečemi, průjmem, zvracením apod. Postihuje přibližně 10–20 % české populace. Každého zasáhne v různé míře. To znamená, že někdo má problém pouze s mlékem, ale ostatní mléčné výrobky stráví poměrně dobře, jiný nemůže konzumovat téměř žádné produkty z mléka, aniž by riskoval výše zmiňované nepříjemné symptomy. 

Protože by ale měly mléčné výrobky díky svým benefitům představovat jeden z pilířů naší stravy, rozhodli se v mlékárně Hollandia začít vyrábět bezlaktózové jogurty. Díky tomu si je mohou dopřávat i lidé s laktózovou intolerancí.

Co najdete v krémových bezlaktózových jogurtech Hollandia?

Kvalitní mléko z prověřených farem, vybrané voňavé plody (jahody nebo borůvky) a prospěšné bakterie BiFi.

Jak se upravil obsah mléčného cukru neboli laktózy?

Pomocí speciálně vyvinutého enzymu. Ten dokáže během procesu fermentace (kysání) rozložit špatně stravitelnou laktózu na lehce stravitelnou glukózu a galaktózu. Pokud byste vyzkoušeli dva jogurty, kdy jeden z nich bude bez laktózy a druhý s ní, nedokážete určit, který je který.