Ovocné pyré je vhodné i pro dospělé

„Ovocná a zeleninová pyré jsou přírodní produkty, které mají podobnou nutriční hodnotu jako zelenina a ovoce. Obsahují cennou vlákninu, vitamíny a minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík,“ komentuje výživový specialista RNDr. Pavel Suchánek a dodává: „Dále jsou zdrojem energie ve formě tzv. ovocného cukru, jakož i organických kyselin a mnohých dalších biologicky účinných látek. A co je ještě velmi důležité, je fakt, že neobsahují přidaný cukr, čili se jedná o 100% přírodní produkt.“

Nic navíc!

Pyré jsou zcela přírodní produkty vyrobeny ze 100 % ovoce a zeleniny, neobsahují přidaný cukr ani konzervanty a prodávají se v praktických kapsičkách s uzavíratelným víčkem, takže je možné si je vzít kamkoliv s sebou a mít je tak na dosah ruky kdykoliv a kdekoliv během dne. Jejich obsah vzniká drcením a mechanickým lisováním ovoce a zeleniny, jehož výsledkem je hustá kaše, která je zcela očištěna od nepoživatelných částí, jako jsou semínka a jádra. Chemická kompozice pyré se tedy příliš neliší od té u zeleniny a ovoce, ze kterých jsou vyráběny. Navíc technologie výroby také umožňuje zachovat přirozenou chuť čerstvého ovoce a zeleniny.

„Správný životní styl a vyvážená strava by měly být mimo jiné postaveny i na každodenní dostatečné konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Pyré představují praktický způsob, jak této konzumace dosáhnout. Samozřejmě zbytek porcí je vhodné doplňovat jak v syrové, tak u zeleniny i tepelně upravené formě, ale i tak už díky pyré pokryjete alespoň jednu porci ovoce a zeleniny z pěti doporučených,“ doplňuje RNDr. Pavel Suchánek.

Trvanlivost díky pasterizaci

Pyré neobsahují konzervační látky, pro jejich dlouhou trvanlivost je využita pasterizace. Úlohou procesu pasterizace je zničit mikroorganismy a enzymy, které vznikají v pyré a vedly by k přirozenému procesu zkažení výrobku. Proto je proces pasterizace zcela bezpečný a zdravý, jelikož spočívá pouze v prudkém zvýšení teploty výrobku a jeho následném zchlazení. Obdobně to děláme doma, když zavařujeme, jen se díky pokročilým technologiím během pasterizace minimalizují ztráty vitaminů, které nejsou odolné vůči vysokým teplotám. Minerální soli, antioxidanty a makroprvky jsou v převážné míře zachovávány beze změn.