Pochutnejte si na dobrotách plných jahod

DOMÁCÍ JAHODOVÉ NANUKY

Není nad to zapojit si vlastní fantazii a vytvořit si nanuky podle svého gusta. Pokud váháte, zda tuto zmrzlou pochoutku zvládnete dobře ochutit, inspirujte se následujícím osvěžujícím receptem.

Ingredience: 100 g jahod 350 g bílého jogurtu Lžička citronové kůry 2 lžíce medu

Postup:

  • Jahody rozmixujte spolu s medem dohladka.
  • Do jahodové směsi vmíchejte bílý jogurt a citronovou kůru.
  • Vše nalijte do formiček na nanuky a ty umístěte do mrazáku. Nechte přes noc zmrazit.

TIP: Nanuky můžete před podáváním ozdobit rozpuštěnou čokoládou.

TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

(4 porce) Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.

Ingredience na noky: Kůra z jednoho citronu 500 g tučného tvarohu ve vaničce 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání) 100 g hladké mouky 2 lžíce moučkového cukru 1 lžička vanilkového cukru Špetka soli 4 vejce

Ingredience na omáčku: 600 g jahod 1 smetana (33%) Pár lístků máty Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

Postup:

  • Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
  • Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
  • Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
  • Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.
  • Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.
  • Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
  • Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
  • Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.

SALÁT S KOZÍM SÝREM A JAHODAMI

Jahody se skvěle hodí i do slaných salátů. Díky jejich kombinaci s baby špenátem, ořechy a kozím sýrem se budou vaše chuťové pohárky cítit jako v sedmém nebi.

Ingredience na 2 porce: 120 g baby špenátu 100 g čekanky 100 g polníčku 120 g jahod 15 g vlašských ořechů 100 g čerstvého kozího sýra 6 lžic olivového oleje 1 lžíce octu balsamico 1 lžíce pomerančové šťávy 1 lžička hrubozrnné hořčice

Postup:

  • Do mísy vložte špenát, čekanku a polníček.
  • Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Přidejte je do mísy.
  • Dobře vyšlehejte olej, balsamico, pomerančovou šťávu a hořčici.
  • Zálivku opatrně promíchejte se vším, co jste připravili do mísy. Část zálivky si ale ještě nechte stranou.
  • Salát rozdělte do dvou misek, ve kterých ho budete podávat. Na vrch nadrolte čerstvý kozí sýr, vše ozdobte hrubě posekanými ořechy a ještě pokapejte zbytkem zálivky.

GRILOVANÉ JAHODOVÉ ŠPÍZY S DIPEM Z TVAROHU

Už jste někdy dělali jahodovou „grilovačku“? Že ne? Zkuste a určitě nebudete litovat. Pochutnáte si nejen vy, ale i nejmladší členové rodiny.

Ingredience na dip: 250 g polotučného tvarohu ve vaničce 1 lžička pomerančové kůry 1 lžička nadrobno nasekané máty 1 lžička medu (nebo podle chuti)

Ingredience na špízy: 500 g jahod Olivový olej Špejle Šťáva z 1/2 pomeranče

Postup:

  • Do misky vložte tvaroh, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru, posekanou mátu a med. Dobře promíchejte a nechte vychladit.
  • Špejle si nechte nasáknout vodou, jahody omyjte, zbavte stopek a napíchejte na špejle.
  • Celé špízy pomocí mašlovačky potřete tenkou vrstvou oleje.
  • Špízy položte na rozehřátý gril a za občasného otáčení grilujte asi 5 minut (dle velikosti jahod).
  • Hotové špízy pokapejte pomerančovou šťávou a podávejte s tvarohovým dipem.