RAW občerstvení na večírek patří!

Ano, RAW je sice v posledních několika letech velice trendy, ale původní koncept syrového stravování je hodně starý. Mezi první propagátory syrové stravy patřil na konci 19. století švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner, vynálezce müsli.

Vzhledem k tomu, že restaurací se specializací na syrovou stravu je dnes poměrně dost a kolem obědů jsou i celkem plné, svědčí to o tom, že i nevitariáni rádi objevují novinky. Nemusíte se tedy bát, že by byli hosté nespokojeni.

Vsaďte na přírodní barvy

Vzhledem k tomu, že jídlo připravované podle konceptu RAW se nevaří, ale zpracovává pouze do teploty 42°C, udrží si potraviny své přírodní barvy a vůně. Váš syrový raut bude zářit barvami a bude už na první pohled lákat k ochutnání.

Když se budete chtít vydat RAW cestou, pak bude lepší servírovat jídlo formou rautu. Jednak hosté ochutnají od každého kousek a jednak si během uzobávání z naaranžovaných mís a táců ani nemusí všimnout, že za celý večer neviděli řízek. 

Servírování syrové zeleniny a ovoce vám dává i bezpočet možností k dekoracím. Jistě znáte vyřezávané dekorace z melounů a podobně. Aby vše vypadalo perfektně, je kromě nejrůznějších řezátek a dlátek potřeba i dávka zručnosti. Jestli si na to úplně netroufáte, spojte se s profesionální společností, která bude vědět co a jak.

Navíc si jistě poradí i se snoubením chutí a kombinacemi, které by vás třeba ani nenapadly. O vybavení, jako jsou sušičky na ovoce a výkonné mixéry, ani nemluvě. Je to tak, k RAW „vaření“ sice nepotřebujete sporák, ale bez dobrého mixéru a sušičky se neobejdete.

Možností je nepřeberné množství

Na rautu se mohou objevit rostlinné pomazánky z avokáda a jiné zeleniny. Obdobně se vyrábí i dipy z oříšků a kokosového mléka. K pomazánkám jistě patří pečivo, to běžné by bylo proti pravidlům, ale vitariáni vymysleli krekry a chléb ze semínek.

Zeleninové a ovocné saláty jsou naprostou klasikou, která nikdy neurazí a hlavně neomrzí. Servírujte je v několika variacích s různými zálivkami či posypkami.

Cuketové špagety, mrkvové tagliatele nebo carpaccio z červené řepy, se budou na vašem rautu jistě také skvěle vyjímat. Vyzkoušet můžete i květákový kuskus, mrkvové sushi nebo špagety z červené řepy.

RAW vám také nabízí mnoho možností pro vytvoření sladké hostiny. RAW dezerty a cukroví je opravdu skvělé a navíc i krásně vypadá. Zmrzliny, sorbety, ale i nepečené koláče a dorty, které mají korpus vytvořený z oříšků. Tohle všechno a ještě mnohem více můžete svým hostům předložit, když se rozhodnete jít cestou syrové stravy.

Jak vidíte, možností máte opravdu mnoho. Vzhledem k tomu, že na podzim máme v našich zeměpisných šířkách spoustu zeleniny, můžete popustit uzdu své fantazii a vymyslet opravdu krásně barevné, voňavé i lahodné menu, které si budou všichni pochvalovat.