Péčujete o své spotřebiče správně?

Improvizace není na místě

Určitě neuděláte chybu, když sáhnete po speciálních prostředcích určených k čištění zvoleného spotřebiče. Ocet, kyselina citronová a další domácí triky spotřebičům příliš nesvědčí.

Chladnička a mraznička

Čištění prostoru chladničky a mrazničky spojené s jejím odmrazením doporučujeme dělat pravidelně, nejlépe jednou za půl roku. Zároveň je dobré vyčistit i odtokový kanálek, který se nachází na zadní straně spotřebiče a odvádí vodu z chladničky. Předejdete tak jeho ucpání. Kondenzátor umístěný na zadní straně umývejte podle jeho zašpinění a ve chvíli, kdy odmrazujete spotřebič.

Mikrovlnná trouba

Potraviny ohřívejte v mikrovlnné troubě vždy přikryté. V opačném případě se mohou kusy potravin dostat až na tukový štítek a v případě jeho poškození může dojít k neopravitelnému poškození celého spotřebiče. Vnitřní prostor mikrovlny pak můžete čistit prostředkem určeným na nerezový povrch.

Myčka

Myčka nemá možnost zbavovat se zbytků potravin, proto je důležité před vložením do myčky smést z nádobí všechny zbytky. U myčky je třeba pravidelně doplňovat sůl, a to i v případě, kdy používáte tablety, které sůl obsahují. Pokud používáte tablety bez leštidla nebo nepoužíváte tablety vůbec, je nutné pravidelné doplňování leštidla. Dále je vhodné pravidelně čistit filtry a celý prostor myčky, pro který použijte čistící přípravek určený pro myčky nádobí.

Rychlovarná konvice

Rychlovarnou konvici je potřeba pravidelně odvápňovat v závislosti na tvrdosti vody a četnosti používání. Vodní kámen usazený uvnitř varné konvice nepůsobí nijak vábně a navíc způsobuje vyšší spotřebu energie a pomalejší ohřev vody. Pokud se odvápňování chcete vyhnout, používejte vodu z filtrační konvice. Voda z ní neobsahuje vodní kámen a díky tomu je i chutnější.

Varná deska

Na varnou desku použijte nejprve škrabku pro čištění tvrdých usazenin a vodního kamene a následně využijte čisticí prostředek na sklokeramické des­ky.

Digestoř

Důležité je pravidelné čištění filtrů. Uhlíkové filtry je pak nutné pravidelně měnit. Některé odsavače mají indikaci nasycení uhlíkových filtrů nebo jsou vybaveny indikátorem efektu filtrace.

Vysavač

U sáčkového vysavače je pochopitelně potřeba pravidelně měnit sáčky a u bezsáčkového vysavače je nutné vyprazdňovat zásobník na prach. Dále je vhodné u obou typů vysavačů pravidelně čistit a vyměňovat motorový filtr, HEPA filtr i další filtry.

Žehlička

Stejně jako u varné konvice je důležité i žehličku pravidelně odvápňovat, a to v závislosti na četnosti používání a tvrdosti vody. Pokud nechcete, aby se vám žehlička zanášela vodním kamenem, používejte vodu z filtrační konvice.

Kávovar

Pravidelné čištění a vyprazdňování odpadu je pro přípravu chutné kávy zcela nezbytné. Doporučujeme provádět pravidelně kávovar odvápňovat. I tady se vám bude hodit filtrační konvice, neboť při používání tvrdé vody, může dojít k neopravitelnému poškození varné jednotky kávovaru.

Gril, toustovač, sendvičovač

Čistit spotřebič doporučujeme po každém použití. Zanechané zbytky potravin sice gril, toustovač ani sendvičovač nepoškodí, ale jsou nehygienické a nevzhledné.