Velikonoční novinky-co musíte v kuchyni vyzkoušet!

Jarní dort

Barvy jako modrá či žlutá jsou pro jaro ideální a oznamují nám rozmanitost přírody, která se právě pobouzí. Jasné jarní barvy nám taktéž oznamují událost, kterou je Velká noc. Připravte se na tento svátek nejen barevnými vajíčky, ale ozdobte slavnostně i váš stůl. Jarní dort je na to jako stvořený! Nebojte se experimentovat, barvy jsou na to, abychom jsme si je užily a Velká noc je na to jako stvořená.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 200g krystalového cukru
  • 200g polohrubé mouky
  • 5 lžic vody
  • ¼ balíčku prášku do pečiva s vinným kamenem
  • ½ lžičky vanilky
  • Krém:
  • 250g mascarpone
  • 250g krémového sýra Philadelphia
  • 180g moučkového cukru
  • Modré gelové cukrářské barvivo

Dortovou formu na pečení KitchenAid si vytřete máslem a potom vyložte papírem na pečení. Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů. V míse kuchyňského robota (např. Artisan KitchenAid) si vyšlehejte vajíčka s cukrem, tím vám vznikne krémovitá hmota. Mixujte ideálně na rychlém stupni 4. Potom postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou, a přidávejte též vodu. Nakonec celou směs oddělte od stěn mísy pomocí stěrky a zapněte robot ještě na 30 sekund, aby se hmota skutečně dokonale promíchala a nikde vám nezůstali hrudky. Hotové těsto nalejte so formy a dvakrát s ní bouchněte stůl, aby se vytlačil přebytečný vzduch. Vložte do trouby a pečte cca 35 – 40 minut. Korpus nechejte chvíli vychladnout v troubě a až potom ho z trouby vyndejte (je to proto, aby vám těsto vlivem prudké změny teploty nekleslo). Dobře vychlazený korpus (ideálně na druhý den) rozkrojte podélně na dva díly a potřete marmeládou. Těsto je potom vláčnější a vyvažuje sladkost těsta i náplně.

Ingredience na přípravu krému důkladně vyšlehejte např. v míse kuchyňského robota KitchenAid pomocí balónové metly. Tím vám vznikne jednolitý nadýchaný krém. Krémem potom rovnoměrně natřete první plát dortu, přikryjte druhým plátem a na závěr celý korpus potřete též z vrchu a ze stran. Na ozdobu potom můžete použít různé suroviny. Například sušenky, které si rozdrtíte a posypte nimi střed korpusu. Na takto vzniklý podklad můžete umístit například čokoládového zajíčka nebo mrkvičky z marcipánu společně s mini čokoládovými vajíčky. Dort ladění s jarním nádechem získáte též variantou s růžemi a kvítky třešně. Fantazii se meze nekladou!

Práci food blogerky „Tinajedoma“ můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.

Velikonoční sýrová roláda

Ingredience:

  • 300g tvrdého sýra (Eidam 45%)
  • 120 g másla
  • 250g taveného sýra
  • 3 vajíčka uvařené natvrdo
  • 1 větší kapie
  • Petrželová nať
  • Hrst nasekané pažitky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl, koření

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Jak se začne voda vařit, vložte do ní cihlu tvrdého sýru dobře uzavřenou v igelitovým sáčku. Ideálně vkládáme kostku sýra nejprve do jednoho igelitového sáčku a pak pro jistotu ještě do jednoho. Každý z nich dobře uzavřeme. Vaříme ve vodě 30 minut. Mezitím si připravíme náplň. V míse kuchyňského robota (např. Artisan od KitchenAid) si nejprve vyšlehejte tavený sýr s máslem. Potom přidejte nakrájenou slaninu, vejce a bylinky. Podle potřeby dochuťte. Připravte si podložku, na které budete sýr válet (doporučuji plastovou). Povrch zlehka poprašte teplou vodou a položte potravinovou folii (díky vodě nebude po desce klouzat). Roztopený sýr vyberte z vody, roztrhněte sáček a vyklopte na podložku s folií. Začněte ihned válet – váleček si také namočte. Na vyválený plát potom naneste rovnoměrně náplň. Zatočte, zabalte do folie a uložte na chladné místo, kde ztuhne. Roládu potom nechejte v chladničce odpočívat, ideálně přes noc. Potom už jen nakrájejte, ozdobte a můžeme konzumovat.

Práci food blogerky Tinajedoma můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.

Sladká jarní inspirace

Teplé sluneční paprsky, delší den, květy v zahradě. Nalaďte se jarní náladou i u vás doma a upečte si jarní sušenky s velikonočním motivem. Tyto sušenky jsou vhodné k ranní kávičce i k čaji a páté. Jemné pečivo se s těmito teplými nápoji doslova rozplyne na vašem jazyku.

  • 300g hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 vejce
  • 1 uvařený žloutek
  • 100g moučkového cukru

V míse kuchyňského robota KitchenAid ze všech surovin vypracujte krásné hladké těsto. To potom zabalte do folie a nechejte min. 2 hodiny chladit v ledničce. Vychlazené těsto rozválejte na plát a tloušťce 3 – 4 mm. Ideálně mezi dvě folie, ale pokud se vám těsto stále lepí, můžete použít na podsypání rovněž moučkový cukr. Jak použijete embosovaný váleček, potom při posledním válení dostatečně posypte těsto vrstvičkou moučkového cukru a následovně přejeďte embosovaným válečkem. Z takto „upraveného“ plátu těsta už jen vykrajujte libovolné tvary podle svých možností – např. formičkami ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek. Na tento typ těsta můžete samozřejmě použít i razítka. Tvary přeneste na plech vyslaný pečícím papírem (pokud používáte razítka či embosovaný váleček, je dobré nechat plech s vykrojenými tvary ještě 20 min vychladit v ledničce, abyste měli jistotu, že vám vykrájené vzory zůstanou i po upečení) a vložte do trouby předehřáté na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 8 – 10 min. Sušenky po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout. Potom je můžete lepit nebo spojit podle vlastních představ. Práci food blogerky Lucie Jahelkové můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.

Tradiční pochoutka: Slovenská baba

Velká noc je největším křesťanským svátkem a začíná vždy 40 denním půstem. Po odříkání masových výrobků, si lidé po skončení pustu dopřáli klobásky, dušenou šunku a mnoho labužnických jídel z masa. Slovenská baba se připravuje v některých domácnostech dodnes. Je tradičním Velikonočním jídlem a připravuje se z uzeného masa.

Velikonoční baba:

  • 200g králičí pečeně
  • 150g kuřecích srdíček
  • 2dcl bílého vína
  • 7 rohlíků
  • 2 cibule střední velikosti
  • 7 vajíček (5 sirových + 2 uvařené natvrdo)
  • Hrst petrželové n
  • Sůl
  • Koření
  • Vepřové sádlo a strouhanka na vysypání pekáče

Troubu předehřejeme na 180°C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu vetší a jednu menší vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme na bok. Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Nakrájenou cibulku dáme osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme osmaženou cibulku, nejprve srdíčka dusíme zalité vínem cca 10min. Když se víno odvaří, zvýšíme plamen, přidáme játra a zprudka opečeme, dochutíme solí a kořením. Do nádivky nakrájíme dvě vajíčka uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidáme k rohlíkům, potom přidáme i hotovou masovou směs, zamícháme. V jiné míse si vyšleháme pět vajec a přidáme je do rohlíkové směsi. Dobře promícháme, naplníme zapékací mísy a dáme péct na cca 45 min až 1 hodinu.

Práci food blogerky „Tinajedoma“ můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.