Zpříjemněte dětem školní den výbornými svačinkami

V dětském jídelníčku je klíčová především pestrost a kvalita jednotlivých potravin. Kromě receptů byste měli myslet zejména na to, odkud pocházejí ingredience, ze kterých jídlo připravíte a zda jsou kvalitní.

Při nákupu potravin se můžete spolehnout na certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství. Tyto bioprodukty jsou běžně dostupné na pultech obchodů, na e-shopech, ale také u mnoha lokálních farmářů, kde se můžete navíc na vlastní oči přesvědčit, jak jsou zvířata chována a plodiny pěstovány. V ekologickém zemědělství se nevyužívají chemická hnojiva ani postřiky. Krávy, kozy či ovce mají dostatečný výběh po pastvinách a ani při ustájení jim nechybí potřebný prostor pro život. Právě v těchto podmínkách vznikají potraviny bez zbytků chemických látek plné živin, potřebných vitaminů a minerálů, které vyvíjející se organismus dětí potřebuje. Jídlo z nich bude jistě chutnat nejen dětem, vám, ale i přírodě. Září je navíc Měsícem biopotravin, s farmáři a jejich výrobky se tak můžete seznámit na řadě nejrůznějších akcí v regionech. Škála bioproduktů se neustále rozšiřuje a výběr je opravdu pestrý. Seženete tak téměř vše, co budete pro přípravu školních svačinek potřebovat. Neváhejte a zapojte i své potomky, hlavně starší školáci už si mohou jídlo chystat sami. Pomoct jim můžete například s přípravou pomazánky, kterou si namažou kváskový chléb a přidají kvalitní šunku, sýr a zeleninu. Svačina by měla obsahovat dostatek komplexních sacharidů, bílkovin, vlákniny a také kvalitních tuků, které lze doplnit například hrstkou oříšků. Stejně jako jídlo je důležitý pitný režim, proto nezapomínejte na láhev s vodou!

Kaše do skleničky

Svačinka v podobě kaše má nespočet různých variant. Základ můžete připravit z ovesných vloček, jáhel či pohanky, která dodá do jídelníčku cenné látky. V ekologickém zemědělství se těmto trochu pozapomenutým plodinám obzvlášť daří. Přibližně tři lžíce povařte s půl hrnkem mléka. Dochutit můžete například medem či různými sirupy v bio kvalitě. Hotovou kaši nalijte do skleničky a přidejte ovoce.

Když není čas

Pokud zrovna chvátáte a na zapínání sporáku není prostor, sáhněte opět po skleničce. Tentokrát ji naplňte některým z farmářských mléčných výrobků. K dostání jsou nejrůznější jogurty, kefíry či tvarohy, a to i v kozí nebo ovčí variantě. Sacharidy doplníte granolou a vločkami. Navrch opět můžete nakrájet kousky oříšků a ovoce.

Chléb na sto způsobů

Kváskový či žitný chléb můžete dětem mazat každý den a nikdy nebude stejný. Kromě různých čerstvých bio sýrů je další variantou příprava pomazánek. Děti mají rády klasickou vajíčkovou, ale i zeleninové, vyzkoušet můžete také například hummus. Nezapomeňte přidat nakrájenou zeleninu a také kousek ovoce, školáky pak nebude tolik trápit chuť na sladké.

Domácí hummus

Co budete potřebovat?

  • 150 g suché bio cizrny
  • 3 stroužky bio česneku
  • 0,5 dcl bio olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Cizrnu propláchněte a přes noc ji zalijte vodou. Druhý den jí uvařte doměkka. Vložte luštěninu do mixéru společně s trochou vody, olivovým olejem a utřeným česnekem. Vše pečlivě promixujte, osolte a opepřete. Pokud bude směs příliš suchá, přilévejte postupně vodu do požadované konzistence.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.