Zahrajte si s přáteli jedinečnou Degustační hru

V balíčku kromě vína naleznete speciální degustační prostírání, nápovědní seznam termínů, které vám pomohou při popisu vína, a návod. Díky těmto pomůckám budete moci ochutnávat vína stejně, jako to dělají skuteční znalci. Poznáte mnoho nového, a ještě si u toho užijete spoustu zábavy.

Jak degustovat jako pravý sommelier?

Před začátkem hry je potřeba lahve správně vychladit. Proto se v návodu dozvíte, jaká je doporučená teplota pro různé druhy vín. Obecně platí, že stoupá od bílých k červeným. „Teplota vína je zásadní. Nesmí být příliš chladné, ale ani příliš teplé. Při nižších teplotách se totiž neuvolňují vonné látky a víno má pak fádní chuť. V případě, že má víno vyšší teplotu, než by mělo mít, dominuje chuť alkoholu a víno je ostřejší až pálivé,“ upozorňuje sommelier David Král.

Po vychlazení stačí připravit degustační prostírání, které vás seznámí s jednotlivými vzorky ve správném pořadí. „Vždy je třeba začínat suchým, pokračovat polosuchým a následně polosladkým a vše uzavřít sladkým vínem. Také doporučuji chutnat nejprve šumivé, poté bílé, růžové a nakonec červené víno,“ říká David Král.

Při samotné degustaci je důležitý nejen vlastní úsudek a rozvaha, ale také správný postup. Zdaleka nejde jen o to, jak víno chutná – je třeba zapojit více smyslů. Nejprve zhodnoťte víno zrakem, poté čichem. Až následně ochutnejte první doušek, který chvíli poválejte v ústech a až nakonec jej polkněte a vychutnejte. Po celou dobu si nezapomeňte dělat poznámky a vůbec se za to nestyďte. Degustace je záležitost učení, opakování a procvičování. Pro ty, kteří si troufnou na vyšší úroveň, je na Osobní vinotéce k dostání Degustační balíček pro profesionály. Ten zahrnuje prázdné karty pro hodnocení vín stobodovým systémem, který se využívá na profesionálních vinařských soutěžích. Svoje hodnocení si pak můžete srovnat s hodnocením profesionála Davida Krále.

Kdo si hraje, nezlobí!

Nahlédněte do pestrého světa vín z trochu jiného úhlu a vyzkoušejte Degustační hru. Balíček obsahuje kromě šesti vín z Habánských sklepů (Zweigeltrebe, Rulandské modré, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské bílé, Zweigeltrebe Rosé) také návod a pomůcky, které vás seznámí jak se správným degustačním pořadím, tak s termíny, které vám pomohou při hledání vhodných slov pro popis vína. Cena balíčku je 594 Kč a zakoupíte ho na e-shopu Osobnivinoteka.cz.

Degustujte jako profesionál

Chcete si zkusit, jakým systémem se vína hodnotí na profesionálních vinařských soutěžích? S Degustačním balíčkem pro profesionály získáte nejen šest vín (Chateau Bzenec Terroir Collection Ryzlink rýnský 2014 pozdní sběr, Habánské sklepy Rulandské bílé 2015 pozdní sběr, Víno Mikulov Sommelier Club Svatovavřinecké 2013 pozdní sběr, Habánské sklepy Frankovka 2013 pozdní sběr, Vinařství Pavlov Tramín červený 2015 výběr z hroznů, Víno Mikulov Sommelier Club Sylvánské zelené 2015 kabinet), ale také prázdné karty pro hodnocení vín stobodovým systémem, které se používají na profesionálních soutěžích. Balíček také obsahuje edukační texty o tom, jak degustovat a jak vyplnit hodnoticí tabulku. Na závěr se dozvíte, jak vína obodoval profesionální sommelier David Král. Cena balíčku je 1 112 Kč a zakoupíte ho na e-shopu Osobnivinoteka.cz.