Rostoucí zájem o zdravý životní styl se odrazil na spotřebě džusů

European Fruit Juice Association (AIJN) vydalo každoroční zprávu týkající se aktuální spotřeby ovocných džusů a nektarů. Protokol ukázal, že konzumace džusů a nektarů od roku 2013 roste. Jen za rok 2015 to bylo v porovnání s rokem 2014 o 8 %, v roce 2015 celkový objem poprvé překonal hranici sto milionů litrů. Toto zvýšení staví Českou republiku mimo obecný evropský trend, kde naopak došlo během posledního roku k lehkému snížení konzumace. I přesto je Evropa regionem s největší spotřebou následovaná Severní Amerikou. Co se týče nejvyšší roční spotřeby, ta byla zaznamenána v Německu, kde konzumace činí 29,4 l na osobu.

Jaká příchuť se těší největší oblibě?

Nejoblíbenější příchutí v Evropě je stále pomeranč (36,7 %), dále pak směs ovoce (19,4 %), jablko (15,1 %), ananas (3,5 %) a broskev (3,5 %). Čeští obyvatelé také zmiňují příchuť rybízu (9,5 %) a grapefruitu (4,6 %). Nicméně i u nás vede také pomeranč (37,9 %) a druhé místo obsadilo jablko (23,3 %). Ovocné mixy umožňují výrobcům experimentovat a přicházet s inovativními chutěmi a zároveň předcházejí možnému risku, že některá příchuť ztratí na své oblíbenosti. Češi si své džusy nejlépe vychutnají z krabice, tuto variantu volí tři čtvrtiny, mezi alternativy patří plast (11,4 %) či sklo (7,5 %).

Trend zdravého životního stylu

Producenti přičítají zvyšující se spotřebu džusů zejména reakci na trend zdravého a dlouhodobě udržitelné životního stylu a poukazují na prospěšnost konzumace ovoce a džusů. „Součástí správného jídelníčku by mělo být alespoň 500 gramů ovoce a zeleniny, ideálně různě zpracovaných a rozdělených do pěti porcí. Sklenice 100% džusu může skvěle nahradit jednu z těchto porcí, což je dobré vědět, protože ne vždy máme čas nebo náladu na úpravu čerstvého ovoce a zeleniny,“ komentuje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

Největší konzumenti džusu v Evropě

Až 70 % konzumace džusů a nektarů je pokryta pěti zeměmi. Samotné Německo pokryje ¼ celkové evropské konzumace, dále je zde Francie, Velká Británie, Španělsko a Polsko s pokrytím 45 %. Německo je zároveň také číslem jedna, co se týká průměrné konzumace na osobu.