Tipy na recepty pro zdravé rodinné večeře

PEČENÁ CIZRNA (2 porce)

INGREDIENCE

1 plechovka cizrny (můžete použít i doma uvařenou*) 1 lžíce olivového oleje ¼ čajové lžičky soli ½ čajové lžičky sladké červené papriky ¼ čajové lžičky kurkumy Špetka mletého čili 2 lžíce nasekané petrželky

PŘÍPRAVA

Předehřejte troubu na 200 º C a zapněte funkci pečení ze shora i zespodu. Připravte si plech a vyložte jej pečícím papírem. Cizrnu z plechovky vyklopte na sítko, propláchněte vodou a nechejte okapat, poté vysypte na papírové ubrousky a osušte. Dejte cizrnu na plech a vložte do trouby. Pečte po dobu 15 minut. Poté vyjměte a promíchejte s kořením, solí a olejem. Znovu dejte na plech a pečte dalších 15 minut, dokud cizrna nezačne být křupavá. Poté vypněte troubu, ale cizrnu ponechejte ještě uvnitř, bude křupat o to víc. Pokud máte naspěch, můžete vyndat hned. Před podáváním smíchejte s jemně nasekanou petrželkou. *Cizrnu namočíme do studené vody (ideálně přes noc). Poté cizrnu sceďte, vodu vyměňte a vařte 50 – 60 minut pod pokličkou. Pro obohacení chutě můžete přidat do vody bobkový list nebo stroužek česneku.

SENDVIČE S BROKOLICOVOU PAŠTIKOU (2–3 porce)

INGREDIENCE

Paštika: 200 g vařené brokolice (zhruba ½ hrnku) – doporučujeme použít brokolici uvařenou den předen např. k večeři 100 g sýru feta 1 stroužek česneku 1 hrst mandlových lupínků Čerstvě namletý pepř Voda

Sendviče:

3–4 plátky vašeho oblíbeného celozrnného chleba 10 cherry rajčátek Čerstvá bazalka

PŘÍPRAVA

V mixéru smíchejte všechny ingredience a postupně přidávejte vodu, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Plátky chleba potřete připravenou paštikou, ozdobte cherry rajčátky nebo bazalkou.

TIP: doplňte porcí ovocného pyré