Ulítáváte na zmrzlině a nanucích? V pořádku, ale čtěte etikety!

Základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Díky tomu, že to není podmíněno legislativně, mrazák v obchodě vám nabídne převážnou většinu těch, kde je spíše rostlinný tuk (kokosový a palmový) jako levná náhražka.

Proč zmrzliny a nanuky neobsahují to, co by měly?

Smetana je jako základní surovina v případě zmrzlin se smetanovým základem pro některé výrobce drahou položkou. “Proto ji výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten nemá žádnou chuť, ani vůni. A nahrazuje tzv. “základní surovinu”, aby výrobce ušetřil. Díky ´naředění´ základní suroviny je ale zase třeba potravinu dále upravit, řekněme ´vylepšit´. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,” říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR potravina.

Na co si dát u zmrzlin a nanuků pozor?

U ovocných zmrzlin se až zas bát nemusíte. Zklamáním může být skutečnost, že nejíte to, na co jste zrovna měli chuť. Při výrobě těchto zmrzlin se může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Pokud však ovocné zmrzliny obsahují více vody, jsou “vyztužené” gumou nebo želatinou. Sledujte proto především podíl ovoce v produktu. Pozor si dejte hlavně u těch smetanových! Tam jde hlavně o to, jak moc jsou mražené krémy naředěny vodou a následně vyztuženy škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby držely pohromadě. „Může to být např. E401 alginan sodný, E 476 polyglyce­rolpolyglirici­noleát (oba jsou podle kritérií projektu FÉR potravina na 3. stupni škodlivosti ve škále 0–6),” podotýká Střítecká.

Jak poznáte, že je zmrzlina nešizená?

Podívejte se na hodnocení zmrzlin v databázi FÉR potravina na https://www.fer­potravina.cz/zmrzli­ny – ty zmrzliny a nanuky, které mají nad 20 bodů, jsou FÉR a nešizené. Ty, které mají méně (nebo dokonce mínus), zkuste raději nahradit něčím jiným! Jak vidíte, zdaleka tam nejsou všechny zmrzliny – a to je hlavní důvod, proč je neziskovka nyní na HITHITu – vybírá peníze na ztrojnásobení stávající databáze potravin a na zlepšení funkcí v aplikaci FÉR potravina. “Peníze potřebujeme na to, abychom mohli pokrýt alespoň 80 % trhu s potravinami v Čechách a pomoci tak běžnému spotřebiteli vyznat se ve složení potravin,” vysvětluje Hana Střítecká.

Raději se vyhněte těmto složkám:

Barviva: 102 | 104 | 107 | 110 | 120–124 | 127 | 129 | 131–132 | 150c | 150d |

Konzervanty: 200 | 202 | 203 | 210–213 | 220–228 | 230 | 231 | 233 | 250–252 |

Sladidla: 420 | 421 | 950–952 | 954 | 961 | 962 |

Jiné: 476 | 620–625

Z pohledu kvality nekupujte mléčné a masné výrobky s obsahem škrobů, želatiny,agaru či jiných gum.

Nemusíte se bát těchto složek:

Barviva: 100 | 101 | 140 | 141 | 150a | 160–164 |

Konzervanty: 260 | 270 | 290 | 296 | 300–302 |

Jiné: 392 | 406 | 407a | 409 | 410 | 412 | 415–419 | 425 | 440 | 460–475 | 640 | 641 | 901–904 | 908 |

Baleno v ochranné atmosféře: | 938 | 939 | 941 | 948 | 949 | – po otevření zcela vyprchá.

Zastavit gumu a škrob v potravinách můžeme hlavně tak, že se budeme vzdělávat a nebudeme šizené potraviny kupovat. Podpořit FÉR potravinu můžete na crowdfundingovém portálu HITHIT.cz do konce května.